We mogen niet te lang achter elkaar werken en nemen voldoende rust. De Arbeidstijdenwet geeft aan hoe lang we per dag en per week mogen werken en wanneer we recht hebben op pauze of rusttijd. Werken kost energie, zowel mentaal als fysiek, en de regels zijn er met het oog op onze gezondheid, veiligheid en welzijn. En ook om werk en privé goed te kunnen combineren.
De belangrijkste onderwerpen van de Arbeidstijdenwet staan hieronder beschreven. Van sommige bepalingen mag, binnen bepaalde grenzen, worden afgeweken. Qua procedure zijn er daarbij drie soorten afwijkingen
Rust na werktijd
Na een dienst mag een werknemer een aaneengesloten periode van 11 uur niet werken en na een werkweek is de verplichte aaneengesloten rusttijd 36 uur. Hier zijn een aantal uitzonderingen op:
Pauzes
Werkt een werknemer langer dan 5,5 uur, dan heeft hij minstens 30 minuten pauze, die mag worden gesplitst in twee maal een kwartier. Werkt hij langer dan 10 uur, dan is de pauze minstens 45 minuten, die ook weer mag worden gesplitst in meer pauzes van minstens een kwartier.
Zondags werken
Het uitgangspunt is dat er op zondag niet behoeft te worden gewerkt, tenzij dit met de werknemers is afgesproken. Dit mag overigens alleen als het soort werk zondagswerk noodzakelijk maakt, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, horeca of brandweer; of wanneer in de industrie een bepaald productieproces niet mag worden onderbroken.
Een nachtdienst is een dienst waarbij tussen middernacht (00.00 uur) en 06.00 uur meer dan 1 uur arbeid wordt verricht. Ook al begint een werknemer om 05.30 uur is er sprake van een nachtdienst. Voor ’s nachts werken gelden veelal strengere voorschriften.
Jongeren vanaf 14 jaar met stageovereenkomst
Jongeren van 16 en 17 jaar
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.